Vistas de página en total

Entrada destacada

Antología de relatos. Piensa, vive, sueña de Chary del Moral López y Nuria Riendas del Moral

  Título: Antología de Relatos PIENSA, VIVE, SUEÑA Autoras: Chary del Moral López y Nuria Riendas del Moral Género: Narrativo Editorial: Cír...

jueves, 23 de febrero de 2017

GRAMÁTICA DE LA FANTASIA, Gianni Rodari



Gianni Rodari (1920-1980) va ser escriptor, periodista i pedagog. Autor d’una amplia obra per a nens i nenes (contes, novel·les, poesia) va representar un gir innovador en la literatura infantil. És per això que va ser guardonat amb la Medalla Hans Christian Andersen, considerada el premi Nobel de les lletres juvenils. Com a pedagog, va dur a terme una tasca contínua de modernització educativa.


Rodari a la seva Gramàtica de la Fantasia presenta un conjunt d’estratègies i jocs lingüístics on, de la manera més senzilla, podem desenvolupar la imaginació. Gramàtica de la Fantasia  presenta a modo de diari  les idees que Gianni va anar anotant en la seva etapa com a mestre d’escola per a nens jueus a Itàlia. Va pensar en transmetre-les perquè va adonar-se que a les seves conferències per les escoles es trobava nens amb la pregunta: “Com s’inventen les històries?” i es mereixien una resposta honesta.


Al llibre hi trobem sovint, per exemple, que les històries sorgeixen d’un binomi fantàstic fruit de dues paraules com, posem per cas, gos  i armari. Podem crear històries amb objectes quotidians com una cullera  i un  plat o a través d’una  rondalla clàssica com el conte de la caputxeta vermella crear una antirondalla on el llop és bo, etc.


Els 43 capítols ja tenen frases imaginatives i enginyoses que estimulen la curiositat de llegir per saber més d’aquests trucs de la cuina de l’escriptura; amb la finalitat que professors i pares ajudin als nens a construir les seves pròpies històries. És un recurs molt útil perquè, a vegades, te n’adones que ja els havies fet de petit i no pensaves que tinguéssim un nom. Qui no ha creat mai una història a partir de quatre paraules? O qui no ha fet una història coral entre els teus companys i tu mitjançant un full giratori? Com a eina pedagògica- didàctica Gianni Rodari ens capfica a dins de la fantàstica per desenvolupar més la nostra imaginació i jugar amb el nostre lèxic.


-Nostres
-Ulls
-Riallers
-Inicien
-Amor

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Sé respetuoso en tus comentarios.